Monday, March 22, 2010

Mengimbau industri buku.


Sekarang sedang beralangsung acara penting kepada industri buku negara di mana Pesta Buku sedang beralangsung di Kuala Lumpur. Pesta yang sangat bererti kepada mereka yang berada di dalam industri ini akan dikunjungi ribuan orang peminat buku dari seluruh negara. Malangnya ketika Pesta ini berjalan, cuti sekolah telahpun berakhir. Namun kaki buku tetap juga akan berusaha untuk ke sana.

Pesta Buku untuk siapa? Untuk siapa sahaja dalam industri buku termasuk juga pengguna atau pembaca yang menjadi tiang seri kepada industri buku. Pengguna adalah penentu hayat industri. Merekalah yang menyokong industri dengan membeli hasil atau produk industri. Tanpa mereka semua industri buku atau industri apapun tak akan ke mana-mana. Pengguna juga mendapat peluang untuk memiliki buku-buku baru di pasaran dan lebih penting mereka akan mendapat potongan harga istimewa yang ditawarkan.

Pesta sebegini bukan sekadar pesta untuk menjual tetapi juga penting untuk dijadikan tempat berhimpun mereka dalam industri perbukuan. Di sinilah wujud ruang yang banyak untuk saling berinteraksi (buat networking), wujudkan jaringan kerjasama, bertukar pendapat dan pandangan, berseminar dan juga meningkatkan mutu industri penerbitan. Penerbit dan penjual buku menunggu kesempatan sebegini untuk meningkatkan hasil jualan buku mereka, kerana inilah musimnya pengguna melabur untuk maklumat. Sebahagian pengguna hanya menunggu seahun sekali untuk membeli dan memborong buku kerana mereka mungkin sukar mendapatkan kedai buku berhampiran. Mereka yang tinggal jauh dari pusat kota akan mendapati betapa sulitnya mandapatkan bekalan buku yang mereka minati. Hal ini terjadi kerana di pekan kecil kedai buku bukan sahaja kurang tetapi juga buku-buku yang dijual juga kurang, tidak lengkap.

Indusrtri buku negara melalui bebera zaman naik dan turun. Suatu waktu dahulu beberapa peniaga buku (ramai dari seberang - Indonesia) datang berdagang menjual buku. Pastilah buku-buku Indonesia yang banyak diniagakan waktu itu. Mereka ini akhirnya berjaya menguasai industri buku apabila mereka menjadi penjual (buka toko buku), juga menjadi penerbit dan pengedarnya. Satu nama besar sekitar 60an dan 70an dahulu ialah Pustaka Antara yang dimiliki oleh Tuan Hj Aziz Ahmad. Ingat lagikah betapa besar kedai bukunya di Jalan Taunku Abdul Rahman. Saya perlu menghabiskan masa lebih sejam untuk window shopping di kedainya yang berlantai tiga (kalau tidak silap ingatan). Selain beliau, Pustaka Melayu Baru terletak megah di Wisma Yakin, Jalan Melayu. Di Melaka Pustaka Abas Bandung mengusahakan kedai buku dan juga menerbit buku. Mereka semuanya dari Indonesia. Peranan mereka dalam membangunkan industri buku negara sangat penting waktu itu. Kita dapat membaca buku-buku popular karya Hamka kerana usaha mereka. Di utara di Pulau Pinang, Sinaran Brother wujud sebagai penjual dan juga penerbit. Di Taiping Pustaka Al Zainiah turut menjual dan menerbit buku terutama kitab-kitab dan buku agama. Mereka juga memiliki percetakan sendiri. Di Kelantan dua buah penerbit yang terkenal iaitu Pustaka Dia dan Pustaka Aman Press adalah nama-nama penting dalam industri buku.

Sebahagian penerbit-penerbit tersebut sudah tiada lagi ataupun tidak seaktif masa dulu. Melihat kepada buku-buku yang diterbitkan, kita mendapati beberapa buah penerbit baru sedang naik. Karya Bistari Karangkraf, PTS, Creative Entreprise, Darul Fikir, Telaga Biru, Utusan Publicarion & Distributors, Fajar Bakti, Thinkers Library, Pustaka Abdul Majid, Al-Hidayah, An-Nuqman dan banyak lagi penerbit lain, adalah barisan penerbit semasa yang begitu aktif. Kita melihat beberapa buah penerbit sudah mampu membeli bangunan dan gudang sendiri. Itu adalah antara bukti kejayaan mereka. Sebahagian mereka begitu aktif menenggelamkan DBP yang dulunya menjadi hero dalam industri penerbitan. Kumpulan Karangkraf adalah contoh penerbit yang berjaya. Sejak bermula lebih 30 tahun lalu, ia terus bergerak maju menguasai bidang penerbitan majalah dan juga buku. Mereka memiliki jumlah majalah yang paling banyak diterbitkan sebulan, dua minggu dan seminggu sekali. Kejayaan ini adalah warisan kejayaan Hj Yaakob, seorang peniaga buku di Kota Bharu, Kelantan. Anak-anak beliau terus fokus di bidang perbukuan dan akhirnya berjaya.

Selain penerbit, kedai-kedai buku juga berkembang pesat akhir-akhir ini. Beberapa kedai buku gergasi berangkaian seperti MPH, Popular, Kinokuniya, Border, Pustaka Mukmin, Minerva, Darul Fikir, Saba Media, Times dan lain-lain berkembang maju terutama di Kuala Lumpur. Kedai buku masih lagi dikuasai oleh peniaga-peniaga India yang menguasai jaringan pengedaran dan runcit. Mereka begitu gigih memajukan perniagaan buku. Orang Melayu walaupun majoriti pembeli, masih tidak begitu berani berniaga di bidang ini. Kedai-kedai buku seperti Pustaka Antara sudah tiada lagi.
Suatu waktu dahulu DBP ada rangkaian pengedarnya terdiri daripada usahawan Bumiputra. Kini tidak diketahui nasib mereka. Kekurangan orang Melayu dalam sektor peruncitan buku perlukan perhatian. Industri berorientasikan maklumat ini masih lagi lumayan sekiranya diusahakan secara profesional. Banyak penerbit-penerbit buku teks dan buku bacaan tambahan untuk sekolah membuat duit dengan menerokai pasaran di sekolah. Namun sektor ini mungkin tercemar oleh aktiviti kurang sihat, dalam saingan mendapatkan pasaran di sekolah. Mereka ini penerbit 'senyap' tapi buat duit.

No comments:

Post a Comment